1.150 joves participen a les jornades Càpsula a Vic

0

Vic va acollir, entre el 18 i el 20 d’abril, la quarta edició de les jornades Càpsula, que tenen com a objectiu presentar l’oferta formativa post-obligatòria de la comarca d’Osona als estudiants de secundària. En aquesta ocasió, un total de 1.150 alumnes de quart d’ESO de 28 centres d’Educació Secundària Obligatòria de la comarca van passar per les jornades, organitzades pel Consell Comarcal d’Osona conjuntament amb les regidories de joventut dels ajuntaments d’Osona i altres entitats comarcals.

Les jornades Càpsula estaven organitzades a partir de sessions explicatives sobre els Programes de Formació i Inserció (PFI), xerrades transversals d’autoconeixement i motivació, portades a terme per diferents professionals que explicaven la trajectòria acadèmica i la seva professió actual, xerrades relacionades amb al treball de recerca i xerrades informatives dels cicles formatius de grau mitjà de la comarca.

Algunes sessions es van realitzar a l’Edifici del Sucre i d’altres van entomar un format més pràctic i es van fer al Recinte Firal, on hi havia la presència d’estands per cada un dels cicles formatius amb un format pràctic de demostracions i experimentació.

En aquest espai també es trobaven els punt d’orientació personalitzada (POP), en què hi havia la presència de professionals experts en orientació acadèmica que responien aquells dubtes més concrets, per aquest servei es va comptar amb personal de la Diputació de Barcelona i amb la tècnica del Vicjove de l’Ajuntament de Vic, Maria Guerrero. Aquest espai, d’accés lliure, va estar obert tot el mati.

Les xerrades més transversals es van dur a terme a l’edifici del Sucre. El principal objectiu va ser transmetre que, en el procés d’orientació, l’alumnat no només ha de conèixer l’oferta formativa que hi ha, sinó que també és important reflexionar sobre què els agrada, què els motiva, què saben fer i què volen pel seu futur. Per això es varen realitzar sessions al voltant del coneixement de les competències, de l’autoconeixement i del procés de presa de decisions.

Càpsula ha estat possible gràcies a la coordinació de diversos centres, serveis i professionals. La sessió “Vols èxit? Segueix els teus somnis” la va coordinar i efectuar la professional del món de l’educació Mercè Puntí. A les xerrades sobre el treball de recerca es va comptar amb la participació de Josepa Llobeta, professora de secundària amb una àmplia trajectòria en el sector. Les sessions sobre els PFI les van portar a terme conjuntament professionals de Vic, Manlleu i Torelló. La sessió “Moment de prendre decisions” portada a terme per Teresa Faja, orientadora i informadora juvenil de Torelló, va ser la clau per entendre el sistema educatiu i orientar cap a una decisió significativa.

Altres entitats que van participar a les jornades Càpsula van ser  Creacció, que va oferir xerrades relacionades amb el mercat de treball i les tendències actuals del mercat laboral van tenir molta participació, i alguns dels centres que ofereixen formació professional a la comarca:  CEES, l’Escola d’Art i Superior de Disseny, l’institut Jaume Callís, l’Institut de Vic, l’Institut Cirviànum, La Salle, l’institut Antoni Pous i Argila, l’Escola de Formació Professional Quintanes, l’Escola d’Hostaleria d’Osona i Teknós.

COMPARTIR